Våren 2009 knoppade AMD av sina fabriker med tillhörande tillverkning till det då nygrundade bolaget Globalfoundries, i ett samarbete med Advanced Technology Investment Company (ATIC). Sedan dess har processormakaren gjort sig av med sina andelar och ATIC har genom förvärv expanderat Globalfoundries till att bli en av de största kontraktstillverkarna av kretsar i världen.

Vägen framåt blev dock allt annat än problemfri. Övergången till 32 nanometer och senare 28 nanometer var problemfyllda, 20 nanometer fick strykas helt och likaså den egna 14-nanometerstekniken, sin ersattes genom att licensiera tekniken från konkurrenten och för tillfället partnern Samsung.

Nu framgår att Globalfoundries inte heller kommer erbjuda en krympning till 10 nanometer, utan planerar gå direkt till 7 nanometer. Det här berättar bolagets teknikchef, Gary Patton, i samtal med halvledarbloggen Semiwiki. Anledningen till detta är att tekniken inte väntas bli kostnadseffektiv och dessutom kortlivad, likt TSMC:s 20-nanometersteknik som snabbt ersattes av 16 nanometer.

Att 10 nanometer blir en parentes mellan dagens 14/16 och 7 nanometer bekräftas till viss del även av TSMC. Den taiwanesiska kontraktstillverkaren siktar på att gå in i produktion på 10 nanometer i början av 2017, för att ett år senare i första halvan av 2018 introducera sin egen 7-nanometersteknik.

Globalfoundries 7-nanometersteknik väntas bygga på den grund som lades av IBM, vars fabriker bolaget förvärvade för ett år sedan. I teorin blir transistortätheten den dubbla i jämförelse med 10 nanometer, som i sin tur dubblerar detta vid en given kretsyta jämfört mot dagens 14- och 16-nanometerstekniker.

Att klämma in fler transistorer på en mindre yta har traditionellt inbringat fördelar som lägre produktionskostnader och energiförbrukning. Det här är således tre punkter Globalfoundries inte anser att de kan uppnå med 10 nanometer, men som ska bli möjlig med dess påtänkta efterträdare 7 nanometer.