Gränssnittet PCI Express används för att ansluta alla möjliga typer av instickskort, från grafikkort till ljudkort och på senare tid även snabba SSD-enheter. Även om dagens version 3.0 räcker till det mesta ökar ständigt kraven på bandbredd, varför arbetet med PCI Express 4.0 varit igång sedan några år tillbaka.

Standardversion

Bit-hastighet

Bandbredd per kanal

Bandbredd x16-anslutningar

PCI Express 1.0

2,5 GT/S

250 MB/s

8 GB/s

PCI Express 2.0

5 GT/s

500 MB/s

16 GB/s

PCI Express 3.0

8 GT/s

1 GB/s

32 GB/s

PCI Express 4.0

16 GT/s

2 GB/s

64 GB/s

I samband med Intel Developer Forum framgår ytterligare detaljer om standarden, där den primära nyheten är dubblerad bandbredd per kanal. Enligt Tom's Hardware ska specifikationen nå version 0.7 inom de närmsta dagarna, vilket senare följs upp av en version 0.9 innan den helt färdigställs i slutet av året.

Sedan introduktionen av PCI Express 1.0 har anslutningen på moderkortet officiellt endast haft stöd för en strömförsörjning på 75 W, varför resterande förbrukning behövt matas via dedikerade kablar från nätaggregatet. Det här ska det för första gången bli ändring på i och med version 4.0.

Richard Solomon, en av cheferna bakom standardiseringsorganet PCI-SIG, berättar att PCI Express 4.0 ska vara kapabel att leverera åtminstone 300 W direkt via anslutningen på moderkortet. Han tillägger även att taket kan bli mycket högre än så, mellan 400 och 500 W, men det är en detalj som ännu inte är huggen i sten.

Även om standarden i slutändan endast landar på 300 W är det mer än tillräckligt för de flesta grafikkorten på marknaden. Nvidias senaste flaggskepp Geforce GTX 1080 och Titan X är specificerade till 180 respektive 300 W, medan AMD:s nuvarande toppkort Radeon Fury X officiellt ligger på 275 W.

Nämnvärt är att nuvarande grafikkort inte kommer kunna anslutas till ett moderkort utan externa PCI Express-kablar, utan att det krävs nya kretskort för att dra nytta av funktionen. En annan fråga som lämnas obesvarad är hur moderkortet ska hantera av strömmatningen, då 24-pinskabeln inte räcker till enligt ATX-standard. En möjlighet är att extra kablar får anslutas direkt på moderkortet eller att det sker en ändring i ATX-standarden.

En annan efterlängtad nyhet är att PCI-SIG arbetar på en standardiserad, extern, lösning för PCI Express vid namn "OCuLink". Tanken är att denna ska fungera för alltifrån lagring till instickskort, som exempelvis grafikkort.