Att gränssnitten DirectX 12 och Vulkan är på ingång har nog få av SweClockers läsare missat. Ett antal speltitlar finns redan ute, och lanseringar i en allt snabbare takt väntar senare under året.

De nya gränssnitten fokuserar bland annat på låg overhead för minskat beroende av datorns processor, men har även färska metoder för att köra flera grafikkort i tandem. Explicit Multiadapter i DirectX 12 tillåter bland annat att hårdvara från olika tillverkare kombineras för ökad beräkningskraft.

De nya teknikerna innebär dock även nya utmaningar – bland annat hur grafikminnet ska hanteras över flera grafikkort. På papperet ger DirectX 12 och Vulkan utökade möjligheter även här, men i praktiken finns hinder på vägen som behöver arbetas runt.

I stora drag hur det hela ligger till förklaras i en ny video från PC Perspective. Genomgången tar avstamp i hur SLI och Crossfire fungerar samt hur grafikminne hanteras idag, för att sedan utforska möjligheterna med de nya gränssnitten.

Spel med DirectX 12 och Vulkan som finns ute idag är bland annat Doom, Rise of the Tomb Raider, Hitman samt Total War: Warhammer. Under hösten kommer även spel som Deus Ex: Mankind Divided, Battlefield 1 och Civilization VI ansluta till skaran.