Fildelning är ett ständigt pågående problem som berövar upphovsrättsinnehavare, i alla fall enligt underhållningsbranschen. Efter försök att ge sig på privatpersoner för att få till en beteendeförändring riktar industrin blickarna mot internetleverantörer, men nu ger sig en ny allians med initiativet Spridningskollen in i leken.

Bakom Spridningskollen är Gothia Law, som representerar rättighetsinnehavarna Atlantic, Crystalis Entertainment, Noble Entertainment och Scanbox. Initiativet består av två delar, där den ena är informativa videoklipp på Youtube och den andra är att kravbrev ska börja skickas ut till svenskar som ertappas med fildelning.

För att hitta svenska fildelare övervakar Gothia Law hur fler än 150 filmer och TV-serier fildelas illegalt via Bittorrent-trafik. Sedan används IP-adresserna för att kräva ut personuppgifter från internetleverantörer, varpå ett kravbrev kan skickas ut till ertappade användare.

De första kravbreven ska skickas ut inom två till tre veckor till mellan 500 och 1 000 användare och skadeståndet som kommer krävas är 2 000 kronor per film – ett belopp som "nästan garanterat" höjs under hösten. Inbetalning ska ske direkt till Spridningskollen och den som varken vill eller har möjlighet att betala riskerar att dras inför domstol.

Helt krasst så är det så att om man ger sig in i leken får man leken tåla. Begår man ett brott får man stå ut med att bli granskad i högre grad än andra.

Spridningskollens talesperson Gordon Odenbark ser inte kravbreven som den enda lösningen för att komma åt fildelare utan som en del i ett större pussel. Vidare ser han inga problem med integritetskränkning genom att kräva in användaruppgifter från leverantörer, utan tycker att de som fildelare ska stå ut med att granskas i en större utsträckning än andra.

Källa: IDG (2).