Efter en lång och utdragen strid fick EU, till teleoperatörernas stora förtret, igenom att roamingavgifterna ska slopas. Det betyder att medborgare inom unionen kommer kunna resa mellan länderna och betala lika mycket för att ringa, SMS:a och surfa utomlands som på hemmaplan.

Roamingavgifterna slopas helt från och med den 15 juni 2017, vilket i alla fall i teorin betyder att en medborgare i ett land kommer kunna köpa ett mer förmånligt abonnemang i ett annat. Nu läggs dock ett nytt förslag fram som kan komma att sätta stopp för detta.

För att stoppa "missbruk" ska en EU-medborgare endast kunna utnyttja roaming fritt 30 dagar i sträck och totalt 90 dagar på ett år. Om en teleoperatör i ett land misstänker att någon missbrukar ett abonnemang för hemmabruk måste de skicka ut en varning innan de lägger till extraavgifter.

Straffavgifterna föreslås ligga på högst 0,85 cent för varje MB data, 4 cent per minut och 1 cent per SMS. Det finns dock ett undantag i förslaget, vilket är att den som bor i ett land och pendlar till ett annat inte omfattas så länge de är aktiva på sitt inhemska nätverk minst en gång per dag.

Förslaget ska diskuteras av EU:s medlemsländer och myndigheten Body of European Regulators of Electronic Communications (BEREC), innan det klubbas igenom den 15 december.