Inledning

Det kan knappast ha undgått någon att sommaren varit fylld till bredden av grafikkortslanseringar, där både AMD och Nvidia rullat ut sina nya arkitekturer. I samma veva landade många av modellerna i ett högre prissegment än många förväntat sig, där den populära mellanklassen inte riktigt fick den kärleken den förtjänade.

För den som inte önskar att lägga 3 000 kronor på ett grafikkort finns det dock lyckligtvis alternativ från båda lagen – utan att man för den delen tvingas ned i det lägre presterande budgetsegmentet eller förra generationens modeller.

asus_480_palit_1060-2.jpg

SweClockers testlabb blir idag arena för en grafikbatalj i mellanklassen, där AMD och Nvidia slåss om "prestanda-per-krona"-tronen. Striden står mellan två prispressade modeller från Palit och Asus, där det förstnämnda företaget ställer upp med 3 GB-varianten av Geforce GTX 1060 medan det sistnämnda bjuder på Radeon RX 480 med 4 GB-minne – båda bestyckade med eftermarknadskylare.

Avskalad mängd grafikminne må göra modellerna mindre intressanta för högre upplösningar, men för populära, och överrepresenterade, 1080p bör båda kombattanter kunna bjuda på trevlig prestanda vid en attraktiv prispunkt.

Stort tack till Webhallen som bistod med lånet av Palit Geforce GTX 1060 Dual!