Planerna för hur fri roaming ska se ut inom EU är en brokig historia, där förslag lagts fram för att kort därefter dras tillbaka. Tanken var från början att begränsa medborgarnas roaming utomlands till högst 90 dagar per år, men då detta möttes av hård kritik drogs det förslaget tillbaka.

Nu föreslås istället att operatörer kunna jämföra användares roaming i utlandet jämfört mot hemma. Om de anser att tjänsten missbrukas, exempelvis om denne använder en avsevärt större datamängd än i hemlandet, ska en extraavgift om maximalt 0,0085 euro per megabyte, 0,04 euro per samtalsminut och 0,01 euro per SMS kunna läggas på.

Prispåslagen ska dock gå att överklaga om kunden anser att operatören gjort en felbedömning och felaktigt lagt på extra kostnader. Exempelvis skulle användare som bor i ett land och arbetar i ett annat inte påverkas eller begränsas av detta, enligt EU.

Det nya förslaget ska presenteras för Europaparlamentets kommittéer senare i september för att sedan utvärderas av BEREC, EU:s organ för reglering av telekom och mobiltelefoni. De kommer ge sitt utlåtande den 15 oktober och ett beslut ska sedan tas av EU:s medlemsländer i december.