I takt med att alltmer sparas på webben ökar risken för att uppgifter hamnar på vift efter så kallade hacker-attacker. Vissa incidenter uppmärksammas mer än andra, som denna när Yahoo nu går ut med att hela 500 miljoner e-postkonton hamnat på villovägar.

Under torsdagskvällen den 22 september gick Yahoo ut med att de blivit bestulna på data för en stor del e-postkonton, med information som namn, telefonnummer, födelsedatum och hashade lösenord, där merparten ska vara krypterade. Även annan information som säkerhetsnycklar, där vissa inte varit krypterade, ska ha sprungit läck.

Intrånget skedde år 2014 och Yahoo misstänker att en "statsunderstödd aktör" kan ligga bakom det. Yahoo ska även arbeta aktivt med myndigheter för att ta reda på vilka som ligger bakom intrånget. Enligt Recode är en ökänd hackare vid namn "Peace" huvudmisstänkt, då denne i augusti annonserade om försäljning av inget mindre än 200 miljoner Yahoo-konton.

Till följd av detta uppmanar Yahoo alla användare att byta ut sina lösenord och övriga inloggningsuppgifter, samt att uppmärksamma misstänkt aktivitet på sina konton. Bolaget har även förberett en FAQ-sida, med färdiga svar på eventuella frågor från slutanvändare.