När det kommer till försäljning av datorhårdvara blir antal aktörer allt färre, till följd av krympande marginaler och dålig lönsamhet. De senaste åren har ett flertal gått i konkurs eller förvärvats av konkurrenter. Nu är återförsäljaren Alina den senaste i raden att behöva genomgå en större förändring.

I ett pressmeddelande berättar VD:n och grundaren Michael A. Nazari att Alina System AB och Alina System Östersund AB ansöker om företagsrekonstruktion. Anledningen är att Alina stött på ekonomiska trångmål, som direkt följd av främst låga marginaler och dålig lönsamhet i branschen.

Trots detta ska verksamheten fortlöpa som vanligt och ska enligt Alina inte påverka några kunder, vilket gäller såväl serviceärenden som nya och pågående leveranser. Förhoppningen är att bolaget ska kunna fortsätta drivas i de orter de är verksamma efter "det finansiella stålbad som rekonstruktionen innebär".

Alina grundades 1997 och har förutom webbplatsen butiker i Uppsala, Enköping, Norrköping, Östersund, Örnsköldsvik, Stockholm och Gävle. De tre senare tillhör ett separat aktiebolag och berörs inte av rekonstruktionen.