Att vattenkyla sina komponenter är en populär företeelse bland datorentusiaster, dels för överklockningsmöjligheterna detta innebär men även för att hålla ned ljudnivån. Större delen grafikkortstillverkarna har idag modeller med förmonterade slutna vattenkylare, men något ovanligare är förmonterade vattenblock.

Nu tillkännager Gigabyte en ny modell av Geforce GTX 1080 med förinstallerat vattenblock. Modellen heter Geforce GTX 1080 Xtreme Gaming Waterforce WB och kommer med ett heltäckande vattenblock av koppar. Kortet är även bestyckat med RGB-belysning som lyser igenom akrylfönstret.

I kortets OC-läge har det en klockfrekvens på 1 784 MHz vid base och 1 936 MHz vid boost, en ökning med drygt 200 MHz över Nvidias standardfrekvenser. I dess Gaming-läge, som är kortets standardutförande direkt ur kartong, handlar det om 1 759 och 1 898 MHz vid base respektive boost.

På minnesfronten kommer grafikkortet med 8 GB GDDR5X över en 256-bitars minnesbuss, med en klockfrekvens på 10 400 MHz i OC-läget och 10 206 MHz i Gaming. I anslutningsväg handlar det om ett DVI-D-, tre Displayport- samt ett HDMI-uttag på kortets baksida.

Det är även utrustat med två HDMI-portar på kortets främre del, vilka är tänkta att kopplas till chassits frontpanel för att underlätta anslutning av VR-headset. För strömförsörjning krävs två stycken 8-pins PCI Express-kontakter och Gigabyte rekommenderar ett nätaggregat på minst 500 W.

Gigabyte Geforce GTX 1080 Waterforce WB väntas bli butikstillgänglig inom de närmsta veckorna till en ännu inte känd prislapp.