Utvecklingen på telefonsidan fortsätter att gå i ett rasande tempo, där större och mer högupplösta skärmar flankeras av kraftfullare hårdvara med systemkretsar som i vissa fall är jämförbara med bärbara datorer. Nu tillkännager Samsung en ny minneskapsel för användning i de mest påkostade av mobila enheter.

Den nya minneskapseln bygger på standarden LPDDR4 och har en kapacitet på inget mindre än 8 GB (64 Gb), att jämföra mot 6 GB (48 Gb) som fram till nu varit störst i mobila sammanhang. Det handlar således om en enda kapsel som mäter 15 x 15 x 1,0 millimeter, vilket gör att den ryms i såväl telefoner som surfplattor.

Att Samsung kunnat hålla ned måttet tillskrivs övergången till en tillverkningsteknik i 10-nanometersklassen, något som även möjliggjort för en effektiv klockfrekvens på 4 266 MHz. Detta tillsammans med en 64-bitars minnesbuss ger en teoretisk minnesbandbredd om 34 GB/s. Strömförbrukningen ska trots dessa avancemang vara jämförbar med tidigare minneskapslar på 4 GB.

När de första telefonerna med den nya minneskapseln och 8 GB primärminne dyker upp framgår inte, men sannolikt dröjer de första tillkännagivanden från olika telefonmakare till början av år 2017.