För fyra år sedan ansökte den amerikanska kameratillverkaren Kodak om konkurs och sålde då av sin affärsverksamhet som hade med tillverkning av bildsensorer att göra. Det tog några år innan företaget återvände till marknaden och så sent som 2014 meddelade de att bolaget hade planer på att ge sig in på marknaden för smarta telefoner.

Detta har de nu gjort med Kodak Ektra, företagets första smarta telefon som de nu har tillkännagivit. Namnet Ektra kommer från Kodaks kameror från 1940-talet och telefonen liknar dessa till utseendet. Då Kodak ursprungligen är en kameratillverkare har de satsat mycket på just kameran i den nya nya telefonen.

Telefonen är utrustad med två kameror, där den bakre är på 21 megapixel och den främre på 13 megapixel. Kameran på telefonens baksida använder en sensor från Sony och går att ställa in i ett antal olika lägen för olika miljöer och stöder optisk bildstabilisering.

Kameran har även ett manuellt läge där det går att finjustera inställningar såsom vitbalans, slutartid och ISO-värde. Sensorn som används är inte helt ovanlig och används i flera andra telefonkameror, men enligt Kodak själva ska deras egna mjukvara gör att den står ut från mängden och prestera bättre.

I övrigt är telefonen utrustad med en 5-tumssskärm med en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar, 3 GB primärminne samt 32 GB lagringsutrymme. Detta går även att utöka med hjälp av enhetens Micro SD-plats, med stöd för minneskort på upp till 128 GB. Systemkretsen är den tiokärniga Mediatek Helio X-20. När det kommer till batteritid har telefonens batteri en kapacitet på 3000 mAh.

Kodak Ektra släpps i Europa i december och kommer kosta 499 euro, motsvarande cirka 4 800 kronor inklusive moms.