Nästa månad släpper Sony Playstation 4 Pro, en uppdaterad Playstation 4-konsol med förbättrad prestanda. Den nya modellen ska kunna köra både kommande och vissa redan lanserade speltitlar i 4K UHD-upplösning samt erbjuda förbättrad visuell kvalitet och bättre flyt.

I en intervju med Digital Foundry berättar arkitekten Mark Cerny mer om konsolen. Bland annat förklarar Cerny att den nya Pro-modellen utrustas med 1 GB extra primärminne av typen DDR3. Syftet med de extra resurserna är att mindre prestandakritiska applikationer som Netflix ska sparas i detta, istället för i konsolens grafikminne. Effektivt ger detta utvecklare tillgång till 1 GB ytterligare högpresterande minne.

Hälften av dessa extra 1 GB används bland annat för att köra spel i högre upplösning, medan den andra halvan används för att rendera konsolens menyer i äkta 4K UHD-upplösning. Detta är något som den nuvarande Playstation 4-konsolen inte kan, då resursern som krävs för detta måste finnas tillgängligt för spel.

Förutom extra primärminne till menyer och applikationer introducerar Playstation 4 Pro även grafiktekniker från arkitekturen AMD Polaris. Bland dessa finns förbättrad färgkompression för bättre nyttjande av minnesbandbredden, samt möjlighet att köra två FP16-beräkningar samtidigt.

Vid sidan av fler detaljer runt hårdvaran avslöjar Sony även att Playstation 4 Pro utrustas med ett gediget kompatibilitetsläge för Playstation 4. När icke anpassade speltitlar körs har utvecklare möjlighet att slå av halva grafikprocessorn, samtidigt som både CPU och GPU klockas ned till lägre nivåer. Resultatet är beräkningskraft på mer eller mindre samma nivå som i det äldre systemet.

Playstation 4 Pro lanseras i Sverige den 10 november med en prislapp på cirka 4 500 kronor inklusive moms.