På konsumentmarknaden har teknikerna DRAM och NAND helt dominerat när det kommer till primärminne respektive flashlagring. Det här vill Intel och Micron ändra på med 3D Xpoint, som av Intel ska marknadsföras som Optane, som ska erbjuda det bästa av båda världar med snabbare hastigheter och bättre tålighet än NAND samt högre minnesdensitet än DRAM.

När tekniken först tillkännagavs under sommaren 2015 väntade sig många att det skulle dröja många år innan den skulle släppas i färdiga produkter. Rapporter har dock talat om en introduktion redan med Intels 200-serie av styrkretsar och nästa generation av processorer, Kaby Lake, som släpps tidigt 2017.

I samband med Intels senaste kvartalsrapport meddelar VD:n Brian Krzanich att 3D Xpoint inte lanseras tillsammans med Purley. Det är kodnamn för den plattform som ska husera serverorienterade Skylake-EP med upp till 28 kärnor och som är tänk för lansering senare under år 2017.

Istället talar Krzanich om en introduktion i samband med andra generationen av Purley, det vill säga Cannonlake-EP som inte väntas släppas förrän sent 2018 eller i början av 2019. Cannonlake-EP blir en krympning från 14 till 10 nanometer, något som även väntas medföra ett högre antal kärnor per processor.

3D Xpoint / Optane släpps med Kaby Lake

Senareläggningen av 3D Xpoint ser dock enbart ut att gälla för servrar och inte konsumentmarknaden. Enligt uppgifter till SweClockers ska dock tekniken fortfarande vara aktuell för lansering med Kaby Lake och 200-serien styrkretsar, som släpps i början av 2017.

Först ut är Intel Optane 8000p i storlekarna 16 och 32 GB, vilka ingår i bolagets nya segment "System Acceleration" vilket bör innebära att de ska användas som någon form av cache-lösning. Dessa ska flankeras av minst två andra serier med högre kapacitet och bättre prestanda.