Under hösten förra året uppfyllde Microsoft ett ständigt återkommande önskemål, nämligen att lansera en Surface som är en bärbar dator. Då nya Surface Book var i första rummet en hybrid men med avsevärt större fokus på den bärbara delen än tidigare Surface-produkter.

Nu sjösätter Microsoft en ny generation, som behåller samma design som tidigare. Det innebär att själva surfplattan mäter in på 7,7 millimeter och väger lite mer än 700 gram samt huserar de huvudsakliga komponenterna, däribland en helt ny och snabbare tvåkärnig Intel Core i7-processor (Kaby Lake? /reds. anm.).

Till nyheterna hör framförallt två saker som efterfrågats. Det första är en teoretisk dubblering i grafikprestanda till 1,9 TFLOPS, men det handlar inte om Nvidia Pascal. Istället är grafikkortet från förra generationen, Geforce GTX 965M, med 1 024 CUDA-kärnor, en 128-bitars minnesbuss och GDDR5-minne i 5 000 MHz. Det här innebär också ett nytt kylsystem med två fläktar istället för en.

Den andra stora nyheten är längre batteritid. Microsoft går inte in i detalj hur lång drifttid surfplattan tillika skärmen klarar av att leverera på egen hand. Totalt sett med tangentbordsdockan ska det dock handla om en ökning med 30 procent mot tidigare, för en specificerad drifttid på 16 timmar – upp från tidigare 12 timmar.

Förutom högre prestanda och längre drifttid handlar det om samma Surface Book som tidigare. Skärmen mäter således in på 13,5 tum och har bildförhållandet 3:2 med den jämna upplösningen 3 000 x 2 000 pixlar. Det ger en punkttäthet på 267 pixlar per tum (ppi), att jämföra mot 227 ppi för Apples Macbook Pro 13 tum som Microsoft ser som huvudkonkurrent.

Microsofts nya Surface Book i7 går att förbeställa i USA idag och leveranserna inleds i november. Priset är satt till 2 399 dollar och modellen kompletterar tidigare Surface Book, vilka lämnas helt oförändrade.