Sedan introduktionen av Intel Haswell-E andra kvartalet 2014 har DDR4 funnits på marknaden. Inledningsvis var priserna höga jämfört med DDR3, men introduktionen av Skylake såg till att efterfrågan steg vilket skapade stordriftsfördelar för den nya minnesstandarden.

Efter snart två och ett halvt år har den nedåtgående trenden börjat vända. Enligt en priskoll från amerikanska PC Part Picker har snittpriserna på DDR4-minne på senare tid börjat stiga, någonting som inte förklaras med ökad efterfrågan utan att mobiltelefoner i allt större utsträckning börjat använda minnestypen.

Bland de större aktörerna som börjat använda DDR4 i sina telefoner märks Google med Pixel och Apple med Iphone 7. Även Samsung med Galaxy S7 och nu slopade Note 7 påverkar, då 2,5 miljoner enheter med DDR4-minne fick återkallas och skrotas.

Den ökade efterfrågan på mobilmarknaden har gjort att minnestillverkarna skiftat produktionen av DDR4-minne till det segmentet. Det här ska vara anledningen till att priserna på DDR4 gått upp för stationära, där tillverkningstakten och därmed tillgången gått ned.

Källa: Techpowerup