I samband med att Apple firar 25-årsjubileum för sin första bärbara dator, då kallad Powerbook, har det blivit dags att åter gör något nytt av Macbook. Det handlar om två nya modeller som båda går under beteckningen "The New Macbook Pro" som har en helt ny design och en tryckkänslig OLED-panel som ersätter F-knapparna.

Den avlånga OLED-panelen sitter ovanför tangentbordet, kallas "Touch Bar" och är Retina-upplöst, vilket innebär att användaren inte ska kunna urskilja enskilda pixlar vid normal användning. I praktiken handlar det om en avlång och pekkänslig skärm som anpassar sig efter vilka mjukvaror som används.

Exempelvis visar Touch Bar ikoner på användarens favoritsidor när denna öppnar Safari, för att senare ge plats åt ett sökfält när användaren klickar sig vidare till vissa webbsidor. Till höger om denna sitter även fingeravtrycksläsaren Touch ID som känns igen från Apples mobila sortiment, och drivs av den egenutvecklade kretsen Apple T1 med stöd för Secure Enclave.

En annan stor förändring mot tidigare Macbook Pro-modeller är att tangentbordet är av samma typ som slimmade och fläktlösa Macbook. Det handlar dock om en ny generation av tekniken Butterfly Mechanism, som ska upplevas mer responsiv och ge en mer realistisk känsla av att det finns fysisk slaglängd.

Vidare kommer nya Macbook Pro med en enorm pekplatta, som är dubbelt så stor som i tidigare modeller. Givetvis handlar det om tekniken Force Touch som saknar klick och istället har fyra sensorer, en i varje hörn, vilka läsar av hur mycket tryck användaren applicerar.

Nya Macbook består av två modeller, en 13- och en 15-tummare. Den mindre är 14,9 millimeter i profil och 17 procent tunnare (18 millimeter) än föregående, samt väger in på 1,36 kilogram. Den större mäter 15,5 millimeter, vilket är 14 procent tunnare (18 millimeter) än föregångaren och väger 1,81 kilogram.

Oförändrat är upplösningen på duon, som ligger kvar på 2 560 x 1 600 pixlar för den mindre och 2 880 x 1 800 pixlar för den större. Panelerna är dock förbättrade och uppges vara 67 procent ljusstarkare, ha 67 procent högre kontrast och ha ett färgomfång som är 25 procent större.

Designmässigt lyfter Apple fram att nya Macbook Pro är helt i aluminium och har ett par högtalare vilka, inte helt oväntat, ska vara bättre än tidigare. Kylsystemet ska trots att det av naturliga skäl blivit tunnare hålla ned ljudnivån. Båda modeller släpps i färgerna silver och rymdgrå.

Medan de på utsidan är snarlika skiljer mer invändigt. Den större modellen kommer med en fyrkärnig Intel Core i7-processor ur generationen Skylake och en SSD på upp till 2 TB, som ska klara hastigheter på uppemot 3,1 GB/s. Detta har sällskap av 16 GB primärminne i 2 133 MHz för grundmodellen.

AMD:s arkitektur Polaris driver Apples senaste 15-tummare och grafikkortet heter Radeon Pro 450 – sannolikt baserad på grafikkretsen Polaris 11. Denna är enligt Apple upp till 130 procent snabbare i 3D-grafiska applikationer, 60 procent i spel och 57 procent vid videoredigering än föregående generation.

För 13-tummaren begränsas valet av processor åter till en tvåkärnig Intel Core i5 eller Core i7, där den integrerade grafiken Iris Graphics 550 med 64 MB EDRAM ska leverera 103 procent bättre prestanda i spel, 76 procent i 3D-applikationer och 76 procent vid videoredigering än tidigare. Även denna kan bestyckas med en SSD på upp till 2 TB. För instegsmodellen gäller 8 GB primärminne.

Sett till anslutningar handlar det om en enkel uppställning med en 3,5 mm för ljud och fyra stycken Thunderbolt 3, som levererar en hastighet på upp till 40 Gbps. Alla fyra använder USB Type-C, har stöd för USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps), VGA, HDMI, DVI, Displayport och inte minst laddning.

Den nya duon har sällskap av en "tredje modell", tänkt att tilltala användare som överväger köpa åldrande Macbook Air (13 tum). Det handlar om nya Macbook Pro som istället för Touch Bar har vanliga F-knappar och endast två Thunderbolt 3, istället för fyra stycken.

En annan sak som förändras med instegsmodellen tillika Macbook Air-alternativet är processorn, som är en mindre kraftfull 15-wattare istället för 28 watt. Det innebär även att grafikdelen är Iris Graphics 540 med 64 MB EDRAM. Detta har sällskap av en 256 GB SSD och 8 GB primärminne.

Batteritiden för samtliga Macbook Pro-modeller anges till 10 timmar vid surfning och filmtittande, samt 30 timmar i viloläge. Intressant i sammanhanget är att instegsvarianten av 13-tummaren har ett 11 procent större batteri, 54,5 wattimmar istället för 49,2 wattimmar, jämfört mot Touch Bar-varianten.

Instegsmodellen utan Touch Bar har ett svenskt pris på 16 995 kronor, medan den mer påkostade 13-tummaren med Core i5-processor (2,9 GHz), 8 GB primärminne och 256 GB SSD börjar på 20 595 kronor. Det nya flaggskeppet på 15 tum får i sitt grundutförande en fyrkärnig Core i7-processor på 2,6 GHz, 16 GB primärminne och 256 GB till priset 26 995 kronor.

Instegsmodellen släpps för omgående leverans till svenska konsumenter, medan den som vill ha någon av modellerna med Touch Bar får vänta 3–4 veckor.