Efter flera år av stiltje och en mindre lyckad 20-nanometersteknik från TSMC fick Samsung in en en kil på marknaden för kontraktstillverkning av kretsar. Det här har lett till kapprustning mellan båda parter, där Samsung försöker stärka sin position medan TSMC vill återta förlorade kunder och potentiella designvinster.

Nu lanserar Samsung ytterligare förbättringar av teknikerna 14 och 10 nanometer. Den första kallas 14LPU, vilken är fjärde generationens 14-nanometersteknik som efterträder tredje generationen 14LPC. Den förfinade tekniken ger enligt Samsung bättre prestanda till samma strömförbrukning som tidigare.

Nya 14LPU samma designregler som 14LPC, vilket innebär att kunder bör kunna applicera den på redan befintliga designer (kretsar). Vidare talar Samsung om att den är "optimal" för beräkningsintensiva- och högprestandaapplikationer, vilket bör innefatta saker som processorer och grafikkretsar för persondatorer.

Samtidigt släpps tredje generationens 10-nanometersteknik, 10LPU. Denna ska erbjuda högre transistordensitet än generation ett och två (10LPE och 10LPP), med samma prestanda som den senare. Det här menar Samsung gör tekniken till den mest kostnadseffektiva i klassen.

Utöver dessa tekniker som ska bli tillgängliga för kunder omgående talar Samsung om ytterligare framsteg med sin framtida 7-nanometersteknik, som blir den första att använda Extreme Ultraviolet Litography (EUV) som möjliggör färre litografiska steg och därigenom ska dra ned tillverkningskostnaderna.

Samsungs 7-nanometersteknik väntas gå in i produktion mot slutet av 2017 för att lansera skarpt någon gång under 2018.