Chassi: Fractal Design Define R5

Grundpelaren i varje lyckat datorbygge är ett genomtänkt och välkonstruerat chassi, där detta givetvis ska möta behoven som ställs av det aktuella systemet. Urvalsprocessen är en ständig balansgång, där exempelvis högt luftflöde ska balanseras mot en rimlig ljudnivå och yttermått, samtidigt som det ska finnas flexibilitet för uppgraderingar.

define_r5.jpg

Till Vinterdatorn 2016 blir det en favorit i repris i form av Fractal Design Define R5, en ljuddämpad modell som fortfarande är omåttligt populär och kan liknas vid chassivärldens motsvarighet till bilmärket Volvo – en modell som passar alla.

Chassit har en mycket genomtänkt och lättarbetat inre, där både modularitet och flexibilitet är några av ledorden. Här går det utan problem in både långa grafikkort och mängder av lagringsenheter, samtidigt som det finns möjlighet att plocka ur vissa delar som inte används för installation av exempelvis fler fläktar och vattenkylning. Därtill är chassit extremt lättarbetat, med gott manöverutrymme och ypperliga möjilgheter för kabeldragning.

Rent estetiskt kanske det inte är världens mest upphetsande modell, men vi i Norden verkar ju onekligen sålda på avskalade och sobra skapelser som inte gör mycket väsen av sig vid datorplatsen, vilket gör chassit lämpligt för målgruppen.

SweClockers recension av Fractal Design Define R5

Exempel på alternativa val

Även om vårt utvalda chassi är utformat att passa de allra flesta, är valet av datorlåda något som i mångt och mycket är subjektivt. Vissa kanske vill ha fönster och discobelysning, medan andra kanske uppskattar ett mer kompakt utförande på bekostnad av expansionsmöjligheter.

Ett par intressanta alternativ som fortfarande bibehåller ATX-formfaktorn är Corsair Carbide 600Q och Carbide 400C. Därtill finns Fractal Designs nylanserade minsting Define C samt Phanteks ytterst prisvärda modell Eclipse P400.