Utvecklingen av bredband har gått snabbt i Sverige de senaste åren, med stora satsningar på utbyggnad av näten. Det har lett till att fler fått tillgång till uppkoppling med snabba hastigheter, både på den mobila och fasta sidan.

Post- och Telestyrelsen publicerar varje år en rapport om den svenska telekommarknaden och utvecklingen på denna. Av årets rapport (PDF) framgår det exempelvis att bredband med nedladdningshastigheter mellan 100 och 250 Mbit/s blir allt vanligare och har växt med 25 procent sedan förra året.

Detta innebär att 1,7 miljoner svenskar idag har ett fast bredband inom hastighetsspannet, vilket utgör över hälften av alla abonnemang. Detta i sin tur motsvarar 76 procent av alla fasta bredband via fiber.

Bredband över fiber tillsammans med mobilt bredband som tilläggstjänst är de två som ökar mest, samtidigt som uppringt internet har haft den största minskningen. Denna typ av uppkoppling minskade med 93 procent sedan samma period förra året och används idag endast av cirka 5 000 hushåll.

Tillsammans med att antalet mobila bredband för telefoner ökat har också datatrafiken över mobilnäten gjort detsamma. Mängden överförd data gick från 225 petabyte till 294 petabyte under första halvåret 2016, vilket innebär en ökning på 31 procent.