Det senaste året har varit problematiskt för Samsungs mobildivision. Flaggskeppet Galaxy Note 7 stötte kort efter lansering på problem med exploderande batterier, något som till slut blev så allvarligt att Samsung upphörde med tillverkning och försäljning av enheten. Detta då de enligt egen utsago inte hittade orsaken till vad som orsakade felet.

Nu hävdar dock två ingenjörer på Instrumental att de efter noggrann undersökning av Samsung Galaxy Note 7 upptäckt orsaken till de exploderande batterierna. I ett blogginlägg beskriver de hur de plockar isär telefonen och upptäcker att orsaken är grundläggande fel i telefonens design.

Enligt dem har Samsung pressat marginalerna för mycket för att göra telefonen så tunn som möjligt. Detta tillsammans med väldigt tunna separationslager mellan batteri och övriga komponenter gör att batteriet inte har tillräckligt med utrymme för att expandera naturligt. Det ökar risken att anod och katod rör vid varandra, vilket i sin tur kortsluter batteriet.

Lösningen skulle enligt dem varit att antingen minska kapaciteten på batteriet eller göra själva telefonen tjockare – två ändringar som är svåra att göra i efterhand och därför fick de stoppa produktionen helt och hållet. Många förutspådde att detta skulle ha stor påverkan på Samsungs varumärke, men så är inte fallet. Istället har de största skadorna varit av det ekonomiska slaget.