För drygt ett år sedan utannonserade AMD att de skrotar det långkörande drivrutinspaketet Catalyst till fördel för den nyutvecklade mjukvaran Radeon Software, där premiärversionen Crimson Edition har stått som grund för 2016 års drivrutinssläpp från företaget. Nu har det blivit dags för nästa stora mjukvarusläpp från AMD, där Radeon Software Crimson ReLive tillför en hel del nya funktioner.

AMD trycker hårt på att nyheterna med Crimson ReLive främst handlar om funktionalitet och finesser, men presenterar också vissa prestandamässiga förbättringar – åtminstone när den nya drivrutinen jämförs mot version 16.6.2 som var aktuell i samband med lanseringen av Radeon RX 480. Som synes i staplarna ovan uppvisas prestandavinster på uppemot 8 procent i vissa speltitlar.

En av de största nyheterna med den nya mjukvaran återspeglas även i namnet. Där AMD tidigare har haft inspelningsfunktioner via tredjepartsprogram integreras detta nu direkt i drivrutinspaketet Radeon Software i form av ReLive. ReLive möjliggör, likt Nvidias Shadowplay, hårdvaruaccelererad inspelning av spel, där kortets GPU drar det tunga lasset för videokodningen – dock med minimal prestandapåverkan.

Mjukvaran kan, förutom sedvanlig manuell inspelning, spela in den senaste timmens spelsession, något som är praktiskt för den som absolut inte vill missa att dela med sig av plötsliga spektakulära händelser. Därtill finns det inbyggd integration för webbkameror och egna overlays samt möjlighet att strömma videon direkt till populära tjänster som Twitch och Youtube.

Crimson ReLive levereras även med den nya strömsparfunktionen Radeon Chill, vilket är ett direkt resultat av AMD:s uppköp av mjukvaruföretaget Hialgo tidigare under året. Radeon Chill reglerar grafikkortets klockfrekvenser i realtid, där dessa sänks vid scenarion då användaren inte interagerar med spelet. Detta resulterar i en lägre energiförbrukning och även mindre värmeutveckling.

Stödet för Radeon Chill implementeras per speltitel, och i dagsläget finns närmare 20 titlar på kompatibilitetslistan, med fler att följa under nästa år. Funktionen är avstängd vid installation och måste aktiveras av användaren själv.

Där AMD:s synkroniseringsteknik Freesync endast har fungerat i exklusivt fullskärmsläge tidigare, tillför den nya drivrutiner stöd för tekniken under borderless fullscreen, vilket är välkommet för folk som enkelt vill kunna hoppa mellan spelet och andra applikationer samt köra flera skärmar.

Nya versionen av Radeon Software implementerar även vissa bildvisarspecifika funktioner, däribland officiellt stöd för HDR (High Dynamic Range) enligt både Dolby Vision och HDR 10. Därtill aktiveras stödet för senaste snittets Displayport (HBR3), vilket innebär en bandbreddsökning för att möjliggöra inkoppling av framtidens bildskärmar med exempelvis 4K UHD-upplösning vid en uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Sist men inte minst breddar AMD stödet för trimningsmjukvaran Wattman, som tidigare endast fungerat ihop med Polaris-baserade grafikkort. I Crimson ReLive läggs stöd till för kort i serierna Radeon R9 Fury, R9 300 samt R9 200.

Radeon Software Crimson ReLive Edition 16.12.1 finns tillgänglig för nedladdning via AMD:s webbplats.