Tidigare under året påbörjade Post- och telestyrelsen (PTS) en undersökning av Telias fria surf-kampanj. Detta då det inte var helt säkert huruvida denna bröt mot EU:s regler gällande nätneutralitet, där all typ av nättrafik ska hanteras på samma sätt.

Nu har PTS kommit till ett beslut i frågan och hävdar att Telia faktiskt bryter mot reglerna genom att undanta vissa tjänster från datamängdstaket i abonnemanget och låta användarna använda vissa tjänster även efter det att potten är slut. Detta är enligt PTS en icke tillåten typ av trafikstyrning, vilket är varför de nu i sitt beslut uppmanar Telia att ändra detta.

Även operatören Tre har varit under utredning för sin kampanj där de erbjuder fri streaming via diverse musiktjänster. Även här bortses abonnemangets tak för dataförbrukning och bryter därmed också mot EU:s regler.

Detta är än så länge ett beslutsutkast och inget formellt beslut har fattats ännu. Telia har tidigare tagit ståndpunkten att deras fri surf-erbjudande inte bryter mot några regler och har nu till och med den 4 januari på sig att kommentera Post- och Telestyrelsens beslutsutkast.