För ett par månader sedan höll Microsoft ett evenemang där de berättade om sina planer för deras operativsystem Windows 10 och övriga projekt. Under samma tillställning tillkännagav de också att de planerar en satsning på virtuell verklighet och att de kommer samarbeta med flera stora tillverkare för detta.

Under Microsofts WinHEC-konferens i Kina berättade bolaget mer om satsningen, bland annat vad som krävs för att driva VR-headseten. Kraven liknar de som tidigare läckt ut men är mer specifika när det kommer till komponenter.

Klicka här för att se hela listan med systemkrav
  • Intel Mobile Core i5 (eg, 7200U) Dual-Core with Hyperthreading equivalent

  • Integrated Intel® HD Graphics 620(GT2) equivalent or greater DX12 API Capable GPU

  • 8GB+ Dual Channel RAM required for integrated Graphics

  • HDMI 1.4 with 2880x1440 @ 60Hz / HDMI 2.0 or DP 1.3+ with 2880x1440 @ 90Hz

  • 100GB+ SSD (Preferred) / HDD

  • USB 3.0 Type-A or USB 3.1 Type-C Port with DisplayPort Alternate Mode

  • Bluetooth: Bluetooth 4.0 for accessories

Visa mer

Microsoft har samarbetat med Intel för detta och bland annat krävs en mobil Intel Core i5-processor med två kärnor och stöd för Hyperthreading. Som exempel nämns Kaby Lake-processorn Core i5-7200U, men enligt Intel ska även en motsvarande Skylake-processor räcka.

Målet är att kunna driva dessa med den integrerade grafikkretsen i Intels processorer, men det kommer enligt Microsoft till en början krävas ett dedikerat grafikkort. Företaget strävar efter att optimera prestandan allt eftersom och sänka kraven därigenom. I övrigt nämns bland annat minst 8 GB primärminne och 100 GB hårddiskutrymme, med en SSD-enhet som det rekommenderade valet.

Dessa VR-headset ska motsvara nuvarande lösningar på marknaden såsom HTC Vive och Oculus Rift, men Microsoft tillkännagav även ett samarbete med kinesiska 3Glass som ska tillverka en modell i det dyrare segmentet. Denna heter 3Glasses Blubur S1 och kommer använda Microsofts Windows Holographic-plattform.

Specifikationsmässigt är den utrustad med två stycken paneler med upplösningen 2 048 x 1 080 pixlar och en bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz. Detta är något högre än både Oculus Rift och HTC Vive som har en bilduppdateringsfrekvens på 90 Hz.

Microsoft planerar att göra sina VR-headset tillgängliga för kinesiska utvecklare i februari nästa år för att senare lanseras skarpt i och med Windows 10-uppdateringen Creators Update.