Bluetooth är en trådlös teknik som används för att koppla ihop olika enheter och är idag en del av nästan alla mobila enheter. Tekniken utvecklas av standardiseringsorganisationen Bluetooth SIG som med jämna mellanrum uppdaterar den med diverse förbättringar, där den senaste versionen kom för cirka två år sedan.

Nu tillkännager organisationen att en ny version har färdigställts och är redo för att börja användas i enheter. Det handlar om version 5, som kommer med många förbättringar när det kommer till ren prestanda. Bland annat nämns dubbelt så snabb överföringshastighet och en fyra gånger längre räckvidd samt möjligheten att skicka åtta gånger mer data.

Den högre prestandan sägs innebära stora förbättringar för internetuppkopplade enheter, vilka använder sig av Bluetooth för sammankoppling. Detta gäller till exempel hem och andra miljöer där ett stort antal enheter behöver vara sammankopplade samtidigt.

Den nya standarden kommer också med optimeringar för att minska störningar från andra enheter, vilket blivit ett vanligare problem med exempelvis smarta klockor. Bluetooth 5.0 finns tillgänglig för tillverkare att implementera nu och enheter som använder sig av standarden väntas dyka upp inom två till sex månader.