Sedan introduktionen av Windows 10 har Microsoft haft ambitionen att operativsystemet ska kunna köras på enheter av alla möjliga slag, från mobila sådana till stationära datorer. Under företagets WinHEC-konferens i Kina tillkännagav de ett nytt samarbete som tar dem ett steg närmare detta.

Microsoft har nu ingått i ett samarbete med Qualcomm för att göra det möjligt att köra Windows 10 på ARM-baserade processorer. Dessa kommer kunna köra desktop-versionen Windows 10, med stöd för samtliga applikationer och Windows-spel. Applikationerna körs genom emulering och kommer fungera som på vilken annan version av Windows 10 som helst.

Microsoft själva kallar dessa datorer för cellular PCs eftersom att fokus ligger på enheter som är konstant uppkopplade via mobilanslutning. Därför kommer de även ha stöd för eSIM, en elektronisk teknik för SIM-kort som gör det möjligt att byta abonnemang utan fysiska kort.

De första Windows-enheterna med ARM-processorer väntas bli tillgängliga under andra halvan av 2017 och kommer köras på Qualcomms Snapdragon 835-processor. Till en början tros det handla om surfplattor, 2-i-1-datorer samt Ultrabook-datorer.