Att strömma spel från molnet var på tapeten för ett par år sedan och flera varianter lanserades och diskuterades med en hel del uppmärksamhet som följd. Bland dessa fanns Nvidia-varianten Geforce Now, vilken riktade sig mot ägare av Nvidia Shield-enheter som erbjöds att strömma betydligt komplexare spel från molnet än vad hårdvaran lokalt klarade av.

Nu expanderar företaget tjänsten till vanliga datorer då Geforce Now blir tillgängligt för både PC/Windows och Mac OS. Tanken är att låta användare med långsammare hårdvara ta del av komplexa titlar, vilka renderas på distans av Pascal-baserade grafikkretsar. Det är inte minst aktuellt för Apples ekosystem, där konfigurationer med entusiastklassade grafikkort i dagsläget saknas.

Tjänsten blir dock inte billig. Instegspriset är enligt Nvidia 25 USD för 20 timmars spelande, motsvarande närmare 300 kronor inklusive moms, och motsvarar ett datorsystem utrustat med Geforce GTX 1060.

För samma pris kan användaren även välja ett system motsvarande Geforce GTX 1080 och då få tillgång till mer prestanda och ytterligare grafiska effekter. Dock med brasklappen att antalet timmar går ned från 20 till 10. Geforce Now för PC/Windows och Mac OS lanseras i mars. Huruvida tjänsten även blir tillgänglig i Sverige är ännu okänt.

► Läs alla artiklar från #ces-2017