Ett av de största hindren med dagens högpresterande VR-headset är att dessa måste anslutas med kabel – något som i många fall kan förstöra inlevelsen när användaren i hektiska spelsessioner råkar trassla in sig i kabeln. Lyckligtvis arbetar ett antal aktörer med att lösa detta på trådlöst vis och på CES 2017 presenteras bland annat Displaylinks bidrag.

Displaylink jobbar vanligtvis bakom kulisserna med kretsar till dockningsstationer, där främst högkvalitativ videokodning med extremt låga latenser för överföring via USB till ett flertal bildvisare är företagets specialitet.

Det är just dessa kretsar som nu istället anpassats för HTC:s VR-headset Vive för att möjliggöra trådlös kommunikation med datorn, utan att för den delen tumma nämnvärt på bildkvalitet eller fördröjningar.

Prototypen som företaget visar upp baseras kring en avkodningsenhet som fästs baktill på själva headsetet och matas i sin tur med HDMI och USB. Enheten drivs av ett bältesbatteri, där drifttiden uppgår till 1,5 timmar per laddning. Själva trådlösa kommunikationen med datorn sker via en takmonterad antenn över 60 GHz-bandet, där bandbredden uppgår till 1,5 Gbit/s vid överföringen av videoströmmen.

Redaktionens intryck efter en demonstration av tekniken varierade något från person till person, men generellt var det en positiv upplevelse med knappt märkbara latenser och god bildkvalitet. Det var dock inte helt felfritt, med vissa problem med spårningen, något som företaget säger sig kunna ordna till i framtida revisioner.

Nämnvärt är dock att Displaylink inte är intresserade av att släppa en färdig produkt för trådlös VR, utan fokuserar snarare på att låta andra aktörer använda sig av företagets kretsar för ändamålet.

► Läs alla artiklar från #ces-2017