Den som har använt datorer har sannolikt vid något tillfälle installerat säkerhetsmjukvara och antiviruslösningar av olika slag. Detta i kombination med brandväggar i datorn och nätverksroutern har länge varit den gängse säkerhetslösningen, men på CES visar företag som Bitdefender och Norton upp nästa generations lösningar.

Bitdefender Box

Bitdefender är en av de större aktörerna när det gäller antiviruslösningar för datorer och mobila enheter. Företaget var tidigt ute med att satsa på en dedikerad hårdvarulösning som använder företagets molntjänster och antiviruslösningar för att säkra enheterna i ditt hem.

Bitdefender Box lanserades för ett år sedan på den amerikanska marknaden och kan bäst sammanfattas som en säkerhetslåda som granskar kommunikationen som kommer in och ut ur ditt nätverk. Den kopplas in till ditt befintliga nätverk via Ethernet-portarna och granskar sedan all kommunikation som äger rum. Box kan dock konfigureras som en egen router om du inte redan äger en sådan.

Det som skiljer denna lösning från hur det varit tidigare är att kommunikationen till alla enheter granskas. Det innebär exempelvis att om du försöker öppna en skadlig webbadress på din Smarta TV-plattform blockeras denna av Bitdefender Box. Samma scenario gäller övriga uppkopplade enheter som webbkameror, spelkonsoler, mobiler, med mera.

Bitdefenders molntjänster innehåller dessutom system för mönsteranalys och maskininlärning. Mönsteranalysen används till att känna igen nätverksaktiviteter som brukar associeras med attacker, och kan då stänga ner dessa om de bedöms vara tillräckligt sannolika.

Maskininlärningen används för att skapa en profil över hur trafik brukar se ut i dina hemmanätverk, för att på så sätt kunna bedöma när otypisk trafik uppstår. Om trafiken i ditt hem skiljer sig avsevärt från hur den normalt sett brukar se ut kan säkerhetsmekanismerna sättas igång och granska nätverkets aktiviteter.

Bitdefender Box ska även kunna skydda dig när du lämnar hemmets nätverk. Via en funktion som kallas Private Line, en säkrad VPN-tjänst som du kan vända för att ansluta till ditt hemmanätverk och surfa skyddad även på resande fot. Om du försöker gå in på en skadlig adress på din mobil kommer Box-enheten blockera åtkomst och meddela dig om detta.

Första generationen av Bitdefender Box saknade de mer avancerade funktionerna som mönsterigenkänning, maskininlärning och identitetskontrollerat nätverk. Hårdvaran var också betydligt mindre sett till både storlek och beräkningskraften. Exempelvis stöddes där endast trådlösa nätverk enligt standarden 802.11 a/b/g.

Andra generationens Bitdefender Box blir större och mer potent på insidan. En dubbelkärnig processor, 1 GB primärminne och stöd för 802.11 a/b/g/n/ac plus 2x2 MIMO-stöd gör den mer kapabel som nätverksenhet utöver dess säkerhetsfunktioner.

Generation två av Bitdefender Box ska lanseras mot slutet av året eller början av nästa år till ett pris om 129 USD, motsvarande cirka 1 500 kronor. I paketet ingår en prenumeration på Bitdefenders säkerhetspaket för datorer och mobila enheter för ett år, varpå detta förnyas årligen till ett pris på just 129 USD.

Norton Core

En annan stor aktör på säkerhetsmarknaden är Norton som presenterar en liknande lösning i form av Norton Core. Core särskiljer sig från Bitdefender när det gäller hårdvaran som använder en sfärisk design med kristall-liknande vinklar.

Enligt Nortons representant på plats är designen ytterst medveten då antennlösningen på insidan utnyttjar de många vinklarna för att kunna rikta och ta emot signaler från alla tänkbara vinklar. Enligt Nortons egna prestandatester ger den patentsökta lösningen bättre prestanda än många prestandaroutrar på marknaden.

Skillnaden mot Bitdefender ligger dock inte bara i designen. Till skillnad från Bitdefender Box är detta en router som enligt företaget ska kunna ersätta dina befintliga routrar helt och hållet. Det är möjligt att koppla en router till Core, men den externa routern får då inte stöd för alla säkerhetsfunktioner som Core är utrustad med.

Enligt Norton ska lösningen med router och säkerhetskontroll i en och samma enhet leda till mindre prestandaförlust än andra lösningar som har detta separat. Bitdefender säger att deras Box-lösning inte ska medföra någon märkbar prestandapåverkan i hastighet upp till 100 Mbps, men nämner inga detaljer om prestandaförluster över 100 Mbps.

Hårdvaran på insidan är en dubbelkärnig processor på 1,7 Ghz, 1 GB primärminne 802.11 a/b/g/n/ac med 4x4 MIMO-stöd. Sett till säkerhetsfunktioner stöds Secure DNS, port forwarding, UPnP, IPS, IDS och DPI. På enhetens undersida finns en WAN-port, tre Gigabit Ethernet-portar och två USB 3.0-portar.

Norton Core är utrustad med en kryptografisk krets som gör det möjligt för företaget att stänga av enheter som har blivit stulna, eller låsa enheten fullständigt om någon försöker knäcka den. Routern uppdaterar dessutom alltid firmware-mjukvaran i bakgrunden så att den alltid är utrustad med de senaste säkerhetsåtgärderna.

Just föråldrad firmware-mjukvara är ett stort problem med både routrar och diverse smarta hemmet-produkter som i regel fortfarande använder samma mjukvara som produkten levererades med. Både Bitdefender Box och Norton Box ska kunna varna för att du har produkter med gammal firmware i ditt uppkopplade hem, så länge som enheternas mjukvara kan läsas av i nätverket.

Nortons representant på plats berättade även om planer på att släppa mindre nätverksenheter som kan expandera hemmets trådlösa nätverk, så kallade mest-enheter. Dessa planer är dock endast i ett tidigt skede och fokus ligger just nu på att optimera Norton Core inför lanseringen.

Norton Core planerar att lanseras på den amerikanska marknaden i juni till ett pris om 279 USD, motsvarande cirka 3 100 kronor. Den ska säljas i färgerna Titanium Gold och Granite Gray. I paketet ingår ett års prenumeration på Norton Core Security Plus vilket inkluderar skydd för 20 enheter som datorer och IOS/Android-enheter. Efter detta förnyas prenumerationen för 9,99 USD per månad.

Utöver produkterna från Bitdefender och Norton har McAfee presenterat planer på att lansera en säkerhetshårdvara i samarbete med Linksys, och fler liknande produkter är på väg. Norton berättar även att de har fört diskussioner om att bygga Core-liknande produkter tillsammans med andra router-tillverkare, men detta är ännu i ett tidigt skede.

Det ser med andra ord ut som att säkerheten i framtida hemmanätverk kanske inte kommer förlita sig på de traditionella brandväggarna i våra nätverksroutrar och säkerhetsmjukvara på klientenheterna.

► Läs alla artiklar från #ces-2017