Skärmar i 4K-upplösning är inte längre en lyxvara utan numera finns modeller att köpa för enstaka tusenlappar. Även om hårdvaran blivit tillgänglig för de allra flesta kan det höga antalet pixlar innebära vissa problem i gränssnitt, där alltifrån text till ikoner inte alltid skalar korrekt.

Skärmmakaren Philips lösning på detta är modeller i 40-tumsklassen, som riktas mot användare i behov av stor arbetsyta. Nu släpper bolaget sin tredje generation i form av BDM4037UW, som mäter in på 40 tum och därmed är något mindre än föregångaren som mäter in på 42,5 tum. Dessutom tar Philips steget över från en platt till en välvd skärmpanel.

Upplösningen på skärmen är 3 840 x 2 160 pixlar, vilket ger en punkttäthet på 110 pixlar per tum (ppi). För att dra nytta av skärmytan i produktiva sammanhang har den stöd för finessen Multiview, som gör det möjligt att dela upp skärmen i fyra delar om 20 tum vardera med Full HD-upplösning.

Philips BDM4037UW använder paneltekniken VA och har en uppdateringsfrekvens om 60 Hz. Ljusstyrkan anges till 300 cd/m2 och skärmens betraktningsvinklar är 178 grader. Utöver detta anges ett "superhögt" kontrastförhållande, vilket tillskrivs VA-panelen, samt att den är flimmerfri.

Sett till anslutningar anges två Displayport 1.2, en HDMI 1.4 och HDMI 2.0 – båda med stöd för MHL. Därtill finns fyra USB 3.0, varav en stöder snabbladdning, två 3,5 mm för ljud-in/-ut och dubbla stereohögtalare på 5 W. Skärmen kan lutas antingen fram (-5 grader) eller bak (10 grader), men den som vill kan ta bort den medföljande skärmfoten och istället använda VESA-fäste (100 x 100 mm).

Philips BDM4037UW har ett rekommenderat pris på 7 329 kronor och sett till tillgänglighet ska modellen dyka upp i butik under januari månad.