Under våren anländer nästa stora uppdatering för Windows 10 – Creators Update. Fokus kommer att ligga på 3D och upplevelser med Paint 3D, där nära integration av virtuell (VR) och förstärkt verklighet (AR) också blir centrala delar. Mjukvaran får givetvis även en rad andra finesser.

Nu tillkännager Microsoft att den senaste testversionen, Build 15014, introducerar ett nytt reglage för energialternativ. Tanken bakom denna är att användare direkt i Aktivitetsfältet ska kunna växla mellan lägena Energisparläge, Balanserat och Hög prestanda, istället för att behöva öppna Kontrollpanelen och Energialternativ.

Det nya reglaget består i dagsläget endast av ett grafiskt gränssnitt och har ännu ingen funktion. Den kommer inte heller synas på alla bärbara datorer. Syftet med att introducera menyn i den senaste testversionen för Windows 10 innan den har någon effekt är att samla in feedback om utseendet.

Att Microsoft gör det nya reglaget tillskrivs efterfrågan från partnertillverkare, som vill underlätta för sina kunder att "optimera" sina datorer efter behov. Som exempel tar Microsoft att vissa kan vara villiga att offra ett antal bildrutor per sekund (FPS) vid batteridrift, medan andra vill ha maximal prestanda.

Vidare meddelar Microsoft att inte alla datorer som lanserats idag kommer att få reglaget när Creators Update lanseras, utan att de ska arbeta med partner för att optimera och göra den tillgänglig för utvalda modeller. Därtill lovar bolaget att inom de närmsta veckorna berätta om nyheter i den kommande uppdateringen som ska förlänga batteritiden på Windows 10-baserade enheter.

När exakt Windows 10 Creators Update lanseras skarpt är ännu inte officiellt, men allt talar för att det blir någon gång i april.