Roamingavgifter inom EU har de senaste åren varit en flitigt omdiskuterad fråga. Det diskuterades tidigt om att införa en 30 dagars gräns, där EU-medborgare skulle kunna utnyttja roaming fritt 30 dagar i sträck och totalt 90 dagar under ett helt år. Detta möttes av hård kritik, vilket gjorde att förslaget kort därefter slopades.

Nu meddelar EU-kommissionen att den enats om en av de sista pusselbitarna för att möjliggöra fri roaming inom EU. Det handlar om grossistpriserna, hur mycket teleoperatörerna ska betala varandra när en användare utnyttjar roaming i ett annat land än sitt eget.

Frågan har splittrat EU, då länder i norr velat se låga grossistpriser för att inte priserna i slutändan ska trissas upp för abonnenter på hemmaplan. Den andra sidan av myntet är att turistländerna i söder eftersträvat högre avgifter, för att få ut så mycket som möjligt av resenärer.

För datatrafik innebär detta att priset per gigabyte går ned till 7,7 euro, ett belopp som ska sänkas successivt till 2,5 euro till år 2022. För telefonsamtal går priset ned från 5 cent till 3,2 cent per minut, medan kostnaden per skickat SMS halveras till en halv cent. EU-kommissionen ska även se över priserna vartannat år och föreslå nya om detta behövs.

Beslutet i EU-kommissionen är endast preliminärt och måste godkännas av såväl medlemsländerna som EU-parlamentet, någonting det väntas göra. Detta påverkar inte tidigare beslut om att helt slopa roamingavgifterna för EU-medborgare från och med den 15 juni 2017.