Tidigare under veckan avslutades rättstvisten mellan Bredbandsbolaget och ett flertal filmbolag. Det tvisten gällde var att Bredbandsbolaget skulle börja blockera webbplatsen The Pirate Bay, något som leverantören tidigare friats för men som nu ändrats då hovrätten dömt till filmbolagens fördel.

Sedan domen tillkännagavs har flera uttalat sig, bland annat moderbolaget Telenor och en av The Pirate Bays grundare Peter Sunde. Nu har också Bahnhofs VD Jon Karlung kommenterat domen i en artikel från DI Digital och han menar att en den är ett stort steg bakåt för industrin och ett slag mot ett fritt internet.

Jag tycker att det är ett grundskott mot principen av ett fritt och öppet internet. Det känns väldigt 1900-tal och bakåtsträvande. [...] Vi är brevbäraren, och brevbäraren läser inte folks post eller styr över innehållet.

Karlung anser att det ska finnas möjligheter för myndigheter att stänga ned webbplatser med brottsligt material, men det ska inte vara operatörernas roll att agera polis. Bolagen bör enligt honom fokusera på att anpassa sig till marknaden och han menar att det är möjligt att tjäna pengar på film och musik på internet, där han tar upp Netflix och Spotify som bra exempel.