En stor händelse under den gångna månaden är det domstolsbeslut som fattades i tvisten mellan internetleverantören Bredbandsbolaget och ett flertal stora filmbolag. Hovrätten dömde till filmbolagens fördel och fastställde att Bredbandsbolaget framöver måste blockera piratsajten The Pirate Bay.

Enligt Film- och tv-branschens samarbetskommitté bör detta beslut också innefatta övriga svenska operatörer, men det är något som bland annat Telia inte håller med om. I ett svar till IDG berättar operatören att de inte kommer blockera piratsajter såvida de inte tvingas till det genom ett domstolsbeslut.

Nej, vi kommer inte blockera om vi inte tvingas till det av en domstol, på samma sätt som domstolen nu i detta avgörande har bestämt att Bredbandsbolaget måste blockera sina kunders åtkomst till vissa så kallade piratsajter.

Telia ser dock positivt på att frågan tas upp av en domstol, men stämmer in med många andra i att en blockering är fel väg att gå. De anser också att operatörerna inte ska agera polis i dessa frågor och bestämma vad som är lagligt och inte, utan dessa beslut ska fattas av en domstol.