Under gårdagen lanserade AMD arkitekturen Zen med processorfamiljen Ryzen, där AMD inledde med åttakärniga toppmodellerna i serien Ryzen 7. Detta är dock början för arkitekturen som lägger grund för en AMD:s framtida sortiment, som under våren utökas med sex- och fyrkärniga Ryzen 5 1600 X respektive 5 1500X och serverfamiljen Naples med upp till 32 kärnor.

Läs hela testet av AMD Ryzen 7 1800X och 7 1700X

Där Ryzen 5 går upp mot Intels Core i5-serie är Ryzen 3 tänkt för lägre segment som Core i3 och Pentium. Instegsserien anländer inte förrän under årets andra hälft, det vill säga samma period som AMD:s nästa generations processor med integrerad grafikdel – Raven Ridge.

Det har spekulerats i att Ryzen 3 kommer baseras på Raven Ridge, uppgifter som förstärks av ingen mindre än AMD:s VD Lisa Su under en Ask Me Anything (AMA) på Reddit. På frågan om även Raven Ridge kommer gå under namnet Ryzen svarar hon kort och koncist: "Raven Ridge APUs will also be named Ryzen"

AMD Raven Ridge kommer tillverkas på Globalfoundries 14-nanometersteknik och får upp till fyra kärnor Zen med stöd för Simultaneous Multithreading (SMT). Till detta hör en grafikdel baserad på arkitekturen Vega, där det ryktas om att antalet streamprocessorer blir 1 024 stycken. Det är lika många som för grafikkretsen Polaris 11, som lägger grund för Radeon RX 460.

Vidare blir Raven Ridge kompatibel med nyligen lanserade sockel AM4, vilket även förklarar varför alla moderkort har bildutgångar. Processorerna väntas ha 35–95 W TDP för stationära datorer, men ska även släppas i mer energieffektiva utföranden för bärbara datorer.

Bristol Ridge – Bulldozers sista andetag

Under år 2016 lanserade AMD Bristol Ridge för bärbara datorer och stationära, dock endast i färdigbyggen. Det handlar om fyra kärnor Excavator, den fjärde och sista generationen av Bulldozer, i upp till 4,2 GHz och 512 streamprocessorer i uppemot 1 108 MHz.

We will introduce 7th Gen A-series APUs for socket AM4 in the channel later this year.

Dess framtid för hemmasnickare har hitintills varit höljd i dunkel, men under samma AMA berättar en av AMD:s produktchefer, James Prior, att Bristol Ridge blir tillgänglig för sockel AM4 senare under året. Någonting som däremot inte framgår är om och hur Bristol Ridge kommer leva sida vid sida med Raven Ridge.