När HTML5 under 2014 slutfördes som den nya standarden för strukturering och presentation av innehåll på webben medförde den en rad olika funktioner som tidigare hade hanterats av olika insticksmoduler. Det innefattade bland annat stöd för ljud, video och grafik. En brist som innebar att HTML5 inte helt kunde ersätta insticksmoduler var frånvaron av DRM-stöd, något som nu är på väg att tillföras.

World Wide Web Consortium (W3C), standardiseringsorganisationen som överser en rad olika webbrelaterade standarder, jobbar för närvarande på att granska en föreslagen standard för DRM-hantering som kallas Encrypted Media Extensions (EME). EME innehåller en mekanism som låter utvecklare upptäcka tillgängliga leverantörer av DRM inom en webbläsare.

Standarden anger dock inte hur implementationen ska se ut, enbart hur nycklar för autentisering ska hanteras. Specifikationen har redan mottagit kritik från motståndare av DRM-skydd, något som webbens skapare Tim Berners-Lee avfärdar i ett uttalande.

Enligt honom är DRM-skydd för video och annat innehåll en del av webben idag, och det är därför bättre att göra det till en del av webbstandarderna. Han argumenterar också för att det innebär en större risk om DRM-skydd överlåts helt till slutna proprietära lösningar, där man får förlita sig på att aktuell organisation hanterar säkerhetsfrågan ordentligt.

W3C har flyttat EME-specifikationen till stadiet "föreslagen rekommenderad standard", vilket innebär att den med största sannolikhet blir standardiserad. Beslutsperioden för standardiseringen löper fram till den 13 april, och accepteras den inte enhälligt då flyttas den ner till arbetsutkast.