Att bygga in RGB-belysning i minnesmoduler är i sig inget nytt, men har ofta involverat krav på extern styrmatning med kablar som löper till minnena. Under årets CES-mässa tacklade amerikanska Corsair detta genom att visa upp Vengeance RGB, en uppsättning DDR4-minnen vars belysning både styrs och drivs direkt via moderkortets minnesplatser.

Nu har det blivit dags för en skarp lansering av de färgglada minnena, där två olika utföranden når marknaden inledningsvis. Det rör sig om ett paket med 2 x 8 GB för dubbelkanalskonfigurationer samt ett paket med 4 x 8 GB för fyrkanalsditon, där det i båda fallen rör sig om DDR4-minnen specificerade för hastigheter upp till 3 000 MHz med latenserna 15-17-17-35.

Som tidigare nämnts både styrs och drivs minnesmodulerna direkt via minnesplatserna, och kräver således inga externa kablar. Själva styrningen sker via Corsair egna mjukvara Link och möjlighet finns även för moderkortstillverkarna att integrera stöd för färgstyrning i sina egna programvaror.

Nämnvärt är att styrningen av modulerna kräver BIOS-uppdateringar från respektive moderkortstillverkare, och att det i dagsläget endast finns stöd för ett urval av moderkort med Intels styrkretsar Z170, Z270 samt X99. Stöd för ytterligare moderkort, däribland AMD Ryzen-baserade sådana, väntas tillkomma under våren.

Corsair Vengance RGB väntas finnas i handeln inom kort, med en prislapp på 1 799 kronor för 2 x 8 GB samt 3 599 kronor för 4 x 8 GB.