I början av månaden lanserade AMD sin processorfamilj Ryzen ihop med en serie nya styrkretsar och den färska sockeln AM4. Stödet från moderkortstillverkarna har generellt sett varit bra, men många reagerade på att moderkort enligt formfaktorn Mini ITX saknades.

April ser ut att bli månaden då många tillverkare gör sina Mini ITX-modeller tillgängliga på marknaden, och först ut blir Biostar som lanserar modellen X370GTN. Intressant nog baseras denna kring styrkretsen X370, vars främsta fördel över den billigare kretsen B350 är ordentligt stöd för SLI och Crossfire – en finess som går förlorad på moderkort med endast en PCI Express-plats.

En närmare titt på modellen avslöjar två minnesplatser med stöd för DDR4-minnen i hastigheter upp till 2 666 MHz alternativt 3 200 MHz vid överklockning. Vidare syns en enskild 16-banors PCI Express 3.0-plats som ackompanjeras av fyra SATA 6 Gbps-portar samt en M.2-plats på moderkortets baksida. Kortets strömförsörjning sker i 7-faser.

På anslutningsfronten syns två USB 3.1-portar, en via typ-A och en via typ-C, där båda är kapabla till överföringshastigheter upp till 10 Gbps. Vidare bjuds det på fyra USB 3.0-portar, en PS/2-port samt Gigabit-LAN och ljuddel från Realtek. Bildutgångarna för processorer med integrerad grafikdel utgörs av en DVI-port samt en HDMI-port.

Biostar X370GTN väntas finnas tillgänglig i handeln senare under april. Prislappen är i dagsläget okänd.