Någon gång detta halvår väntas AMD rulla ut sin nya grafikarkitektur Vega med modellen Radeon RX Vega i spetsen. Innan dess väntas dock företaget damma av den nuvarande Polaris-arkitekturen för en ny runda kort, där Radeon RX 580 och Radeon RX 570 tros äntra marknaden under våren.

I en bildläcka hos Videocardz har två av de kommande korten poserat framför kameran, och inte helt oväntat finns det en del likheter med föregångarna i RX 400-serien.

Först ut är Radeon RX 570 som är tänkt att ersätta Radeon RX 470. Bilderna avslöjar ett kort som är mycket likt sin föregångare, där samma kretskort har återanvänts med extra strömmatning via en enskild 6-pins PCI Express-kontakt.

De ackompanjerade läckta specifikationerna talar dock för en högre minnesfrekvens på 7 000 MHz, upp från 6 600 MHz för Radeon RX 470, samt en något högre turbofrekvens för grafikprocessorn.

För storebror Radeon RX 580 har strömförsörjningen skruvats upp i jämförelse med föregångaren, där extramatningen nu sker med en 8-pins PCI Express-kontakt – ett beslut i linje med att Radeon RX 480 redan vandrade på effektgränserna för PCI Express-specifikationen.

Klockfrekvensmässigt är specifikationerna ännu okända, men tidigare uppgifter talar för en högre turbofrekvens för kortets grafikprocessor. Radeon RX 580 och Radeon RX 570 har ännu inte tillkännagivits officiellt av AMD. Tidigare uppgifter pekar dock mot en skarp lansering senare under april, alternativt början av maj.