Under förra året tillkännagav Microsoft att de ingått i ett samarbete med Qualcomm för att ta Windows 10 till ARM-processorer. Microsoft har tidigare försökt detta med RT-versioner av operativsystemet, men har inte nått några större framgångar på grund av dåligt stöd från mjukvaruutvecklare.

I ett samtal med investerare meddelar Qualcomms VD Steve Mollenkopf att datorer med Windows 10 och ARM-processorer ska lanseras redan i slutet av året. Det är sedan tidigare känt att dessa är så kallade "cellular PC's", vilket bland annat innebär att de kommer ha stöd för SIM-kort och kunna kopplas upp mot internet via en mobilanslutning.

Till skillnad från Windows RT får de nya ARM-baserade modellerna stöd för samtliga Windows-applikationer och spel. Detta tack vare att Microsoft byggt in en emulator i operativsystemet som gör detta möjligt.

Enligt tidigare uppgifter kommer de första enheterna tillverkas av tredjepart och inte Microsofts egen Surface-avdelning. Bland annat uppges Lenovo arbeta på modeller med ARM-processorer och Windows 10 och väntas visa de första enheterna under Microsofts utvecklarkonferens Build i maj.