En av EU-kommissionens uppgifter är att hålla koll på medlemsländer och se till att de lagar och regler som gäller inom unionen följs av medlemsländerna. Nyligen utreddes bland annat Asus och ett flertal andra tillverkare för prismanipulation och nu har de startat en ny utredning, denna gång av svenska mobiloperatörer.

Denna gång handlar det om kartellsamverkan och missbruk av dominerande marknadsställning, något som EU-kommissionen misstänker att operatörerna Tre, Telenor, Tele2 och Telia gjort sig skyldiga till. Dessa ska ha arbetat tillsammans och kommit överens om priser och liknande, vilket missgynnat de mindre konkurrenterna på marknaden.

Telenor kommer att samarbeta med EU-kommissionen för att utredningen ska kunna genomföras så effektivt som möjligt. Telenor har utöver detta för tillfället ingen ytterligare kommentar.

I ett pressmeddelande meddelar Telenor att de fått besök av kommissionens representanter och kommer samarbeta med dessa under utredningens gång. Även övriga operatörer har bekräftat detta, men några ytterligare uppgifter vill varken de eller EU-kommissionen dela med sig av.