Listan av verktyg för avläsning av hårdvara är lång och kanske flest finns att tillgå för grafikkort. Det i särklass vanligaste är GPU-Z från tekniksajten Techpowerup, där personen bakom "W1zzard" i åratal polerat funktionerna och ständigt lagt till stöd för såväl nya grafikkort som integrerade grafikkretsar.

Under dagen lanserades nästa stora version av GPU-Z med versionsnummer 2.0.0, som snabbt ersattes av 2.1.0 med buggfixar. Den stora nyheten i senaste GPU-Z är en ny "Advanced"-flik som ger ingående information om själva grafikkortet, bland annat tillverkare och modellnummer av minneskretsarna som används.

Fliken ger även detaljerad information om vilka finesser i olika gränssnittet (API) som grafikkretsen som avläses stöds. De API:er det finns stöd för är DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11, DirectX 12, Vulkan, OpenCL och CUDA.

Därutöver tillkommer stöd för Nvidia Tesla P100, Tesla M10, Quadro P5000 samt de integrerade kretsarna Intel Graphics 615 och AMD Radeon HD 8350G. En mer nischad funktion är att GPU-Z numera är kapabel att läsa av sensorerna i EVGA:s senaste grafikkort med ICX-kylare.

Techpowerup GPU-Z 2.1.0 finns att ladda ned på den officiella webbplatsen.