Det har tidigare talats om att Microsoft tillsammans med kinesiska myndigheter utvecklar en specialanpassad version av Windows. Detta då myndigheter i landet bannlysts från att använda Windows 8 eller senare efter att det uppdagats att information som samlats in från användare läckt ut.

Under ett evenemang i Kina visade Microsoft bland annat den nya hybridddatorn Surface Pro. Under evenemanget avtäcktes även en ny version av Windows 10 med namnet Windows 10 China Government Edition, vilken utvecklats tillsammans med kinesiska myndigheter.

Den nya versionen har anpassats efter myndigheternas behov, vilket bland annat innebär att Onedrive tagits bort ur operativsystemet samt egen kryptering för all data som sparas. All datainsamling och uppdatering av operativsystemet sköts också av ett kinesiskt företag. Anledningen till detta är att ingen information ska hamna hos någon utanför landets gränser.

Flera kinesiska tillverkare ingår i samarbetet och kommer lansera datorer i landet med det nya operativsystemet förinstallerat, däribland Lenovo, Huawei och Xiaomi.