Sedan From Softwares Dark Souls lanserades 2011 har spelet givit upphov till en egen genre, med spel som ofta beskrivs som Dark Souls-liknande. Några av de huvudsakliga spelmekanikerna i dessa är oförlåtande svårighetsgrad samt att spelaren tappar all insamlad valuta när denne dör.

Läs recensionen av The Surge på FZ

The Surge är det senaste i ledet av Dark Souls-liknande spel och testas nu av FZ. Just Dark Souls är ett återkommande inslag i recensionen, där liknelserna med spelet nämns som överhängande. Brasor har bytts ut mot en medicinsk avdelning och själarna mot skrot, något som gör att The Surge får svårt att sticka ut.

Ett av spelets mer unika inslag blir tydligt i striderna, där spelaren kan hugga av enskilda kroppsdelar från robotfienderna och därmed samla in material som kan användas för att tillverka nya föremål.

Det är också i striderna som svårighetsgraden gör sig påmind, något som beskrivs som ett av spelets mest utmärkande drag. Detta är dock något som både hjälper och stjälper, då striderna blir utmanande men bidrar också till frustration när spelaren möter mer än en fiende åt gången.

Sammanfattningsvis beskrivs The Surge som ett spel som inte riktigt når upp till inspirationsmaterialets höjder, men lyckas ändå underhålla. Detta till stor del tack vare ett eget stridssystem och stundtals genomtänkt bandesign.