Efter nära 20 år med samma fysiska kontaktdon introducerades USB Type-C, som är tänkt att på sikt helt ersätta traditionella Type-A. Fördelen med Type-C är att den är liten och vändbar, vilket gör att den passar alltifrån smarta telefoner till större enheter som bärbara och stationära datorer.

Förutom fysiska skillnader möjliggör kontaktdonet för snabbare protokoll samt andra gränssnitt som Displayport för bildöverföring. Även Intel har valt att omfamna USB Type-C för Thunderbolt 3, som kombinerar PCI Express och Displayport samt levererar en bandbredd på hela 40 Gbps.

Användningen av Thunderbolt har sedan kommersialiseringen 2011 varit begränsad, till stor del då det är en proprietär standard från Intel. Nu går dock Intel ut med att de avser släppa protokollet fritt på samma sätt som USB, vilket öppnar upp för exempelvis AMD att integrera stöd för Thunderbolt 3 i såväl framtida processorer som styrkretsar för moderkort.

Som fördelar för Thunderbolt 3 lyfter Intel fram att det är en universell lösning för alltifrån bildskärmsanslutning till snabb extern lagring. Intel hoppas även att initiativet ska få igång marknaden för extern grafikkortslösningar, där det i åratal talats om att använda just Thunderbolt för att möjliggöra detta.

Planen är att Intels Thunderbolt släpps som öppen standard utan licenskostnader under år 2018.