Microsofts operativsystem Windows 7 har sedan en tid tillbaka slutat få officiellt stöd, men har på senare tid fått mycket uppmärksamhet. Detta bland annat på grund av Wannacry-attacken, där en stor majoritet av de infekterade systemen använder operativsystemet.

Nu rapporterar Ars Technica att en ny bugg upptäckts i flera äldre versioner av Windows. Det handlar om en sårbarhet i Windows Vista, Windows 7 och Windows 8 där webbplatser kan tvinga datorn att ladda en bild med texten "$MFT" i katalognamnet, vilket i sin tur leder till att systemet låser sig eller kraschar.

Detta då texten "$MFT" används för metadatafiler i filsystemet NTFS och användare har normalt sett inte tillgång till filerna och försök att öppna dem blockeras vanligtvis av operativsystemet.

När en sådan fil öppnas via webbläsaren låser systemet denna och låser inte upp den igen, vilket blockerar tillgången till NTFS-filsystemet för övriga applikationer. Detta leder till slut till att datorn låser sig och kräver en omstart för att återgå till normal funktion.

Buggen uppmärksammades för första gången tidigare under veckan och Microsoft ska ha fått information om den. Ännu har dock företaget inte meddelat om och när en potentiell fix för problemet kan bli tillgänglig.