Taiwanesiska Asus tjuvstartar vanligtvis varje Computex-mässa med en storslagen presskonferens, och så är även fallet för i år. Fokus låg till hundra procent på bärbara datorer, där ett flertal nya modeller presenterades. Mest krut lades dock på Zenbook Flip S, vilket företaget hävdar är den tunnaste bärbara hybriddatorn i världen.

Zenbook Flip S är byggd kring en 13,3-tums pekskärm med IPS-panel och upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar. Denna sitter monterad på gångjärn som tillåter skärmen att vridas steglöst i 360 grader, vilket i praktiken låter användaren förvandla datorn till en surfplatta. Datorn har en rekordtunn tjocklek på endast 10,9 mm, något som möjliggörs av att gångjärnen tar upp så pass lite plats.

Under skalet återfinns en processor ur Intels Kaby Lake-familj, där modellen Core i7-7500U med en maximal turbofrekvens på 3,5 GHz levereras med toppvarianten av datorn. Därtill kan den bestyckas med upp till 16 GB LPDDR3-minne samt 1 TB PCI Express-baserad SSD-lagring. Modellen levereras med ett litium polymer-batteri på 39 Wh, vilket ska ge upp till 11,5 timmar drifttid.

I anslutningsväg syns två USB Type-C-portar, där dessa används för laddning av datorn, dataöverföring via USB 3.1 (Gen 1) samt bildanslutning kapabel till ytterligare två 4K UHD-upplösta skärmar.

Ovanpå detta levereras datorn med en USB Type-C-ansluten minidocka som ger en fullstor HDMI-port, en vanlig USB-port samt en USB Type-C-port. Sist men inte minst har modellen stöd för snabb inloggning via en sidomonterad fingeravtrycksläsare.

Zenbook Flip S lanseras under årets andra halva med en prislapp som börjar på 1 099 USD för instegsmodellen, motsvarande cirka 12 000 kronor inklusive moms..

► Läs alla artiklar från #computex-2017