Datortillverkares presskonferenser brukar oftast kantas av produkter som ligger i den övre delen av prissegmentet, vilket i taiwanesiska Asus fall innebär exempelvis modeller i Zenbook-familjen. För att tilltala de mer prismedvetna användarna slår dock företaget ett slag för sin serie Vivobook, som under Computex 2017 kompletteras med två nya bärbara datorer.

Först ut är instegsmodellen Vivobook S15, där Asus klämmer in en 15,6-tumsskärm med upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar i ett 14-tumschassi, vilket åstadkoms genom väldigt tunna skärmkanter på endast 7,8 mm. För en ökad kvalitetskänsla är chassit tillverkat i aluminium, där hela datorn väger in på 1,5 kg med en tjocklek på 17,9 mm.

Under huven huserar en processor ur sjunde generationens Core från Intel, där den högst specificerade varianten får en Core i7-7500U. Ovanpå detta kan modellen fås med upp till 16 GB LPDDR3-minne samt 2 TB mekanisk lagring ackompanjerad av en 512 GB SSD-enhet. Samtliga varianter bestyckas därtill med den diskreta grafikkretsen Geforce 940MX från Nvidia.

I anslutningsväg bjuds det på två USB 2.0-portar, en USB 3.1-port (Gen 1), en USB Type-C-port med stöd för bildmatning och USB 3.1 (Gen 1), en fullstor HDMI-port samt en SD-kortsläsare och en kombinerad hörlurs- och mikrofonport. För smidigare inloggning har även företaget placerat en fingeravtrycksläsare i ena hörnet av styrplattan.

För den med högre anspråk på prestanda introducerar även Asus modellen Vivobook Pro. Likt Vivobook S15 baseras denna kring en 15,6-tumskärm, denna gång dock med upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar. För att hantera de mer högpresterande komponenterna har chassit växt till sig något, där hela datorn här väger in på 2,2 kg med en tjocklek på 19,2 mm. Stommen är byggd av ett stycke (unibody) aluminum.

Komponentmässigt kan Pro-modellen köpas med processormodeller upp till fyrakärniga Core i7-7700HQ, medan primärminne kan fås i storlekar upp till 16 GB DDR4. Lagringsmässigt finns det valmöjligheter mellan mekanisk lagring upp till 2 TB alternativ SSD-lagring upp till 512 GB över SATA-gränssnittet. Den diskreta grafikkretsen får sig även en rejäl uppgradering från lillebror, och utgörs av Geforce GTX 1050 i toppmodellen.

Anslutningsmässigt erbjuder modellen två USB 2.0-portar, en USB 3.1-port (Gen 1), en USB Type-C-port med stöd för bildskärmar samt USB 3.1 (Gen 1), en fullstor HDMI-port, en ethernetport samt en SD-kortläsare och en kombinerad in- och utgång för ljud. Det hela rundas av med en fingeravtrycksläsare för enkel inloggning, vilket ha monterats i hörnet av styrplattan.

Vivobook S15 och Vivobook Pro väntas finnas tillgängliga under andra halvan av 2017 med de rekommenderade prislapparna 499 respektive 799 USD för instegsmodellerna.

► Läs alla artiklar från #computex-2017