Huruvida det är lagligt att tvinga internetleverantörer att blockera webbplatser eller ej är en fråga som diskuterats på senare tid. Detta bland annat på grund av den dom mot internetleverantören Bredbandsbolaget som tvingade dem att blockera torrentsajten The Pirate Bay.

Sedan tidigare har frågan tagits till EU-domstolen, där den holländska antipiratorganisationen BREIN menar att två internetleverantörer i landet bör blockera The Pirate Bay. EU-domstolen har nu dömt till BREIN:s fördel och fastslår att det är okej för operatörer att blockera The Pirate Bay.

Making available and managing an online platform for sharing copyright-protected works, such as 'The Pirate Bay,' may constitute an infringement of copyright.

Enligt EU-domstolen räknas det som ett brott mot upphovsrätten att göra plattformar såsom The Pirate Bay tillgängliga, då mycket av materialet som tillhandahålls är olagligt att ladda ned. De menar också att det är mycket osannolikt att The Pirate Bay inte känner till upphovsrättsbrotten, något som de också tjänar pengar på.

Vad domen kommer få för effekt är i dagsläget oklart, men den öppnar upp för att fler internetleverantörer i Europa blockerar The Pirate Bay. Bland annat svenska operatören Telia har tidigare meddelat att de inte kommer blockera webbplatsen, såvida de inte tvingas till detta av en domstol.