Efter att ha tvingats göra stora nedskrivningar på sin kärnreaktorverksamhet tvingades nyligen Toshiba lägga ut sin minnesverksamhet för försäljning. Affären har kantats av problem, bland annat då Western Digital försökt sätta stopp för denna och tagit till rättsliga åtgärder för att försvåra för Toshiba.

Toshiba har länge letat efter en köpare, där bland annat SK Hynix samt en grupp bestående av Foxconn, Apple, Dell och Kingston nämnts som potentiella intressenter. Nu meddelar företaget att de hittat en köpare som de är nöjda med i form av en grupp bestående av flertal olika företag som gått samman med den japanska regeringen.

Ännu har de två parterna inte ingått i ett avtal, men Toshiba hoppas kunna göra detta innan slutet av juni då de håller sitt årliga aktieägarmöte. Affären måste avslutas senast i mars 2018 för att företaget ska fortsätta vara börsnoterat.

Inga budsummor nämns i sammanhanget, men tidigare uppgifter talar för att det vinnande budet hamnar på minst 18 miljarder USD, motsvarande cirka 157 miljarder kronor.